Začala sa príprava MFF MYJAVA 2014

22.03.2014 Myjava

MYJAVA, 18. 3. 2014 – Členovia Prípravného výboru Medzinárodného folklórneho festivalu MYJAVA začali s prípravami 55. ročníka tohto podujatia. Jeden z troch najväčších a najvýznamnejších slovenských folklórnych festivalov sa uskutoční od 19. do 22. júna 2014 a podľa navrhovaného programu naň zavíta viac ako 1400 účinkujúcich z celého sveta.
Festival začne vo štvrtok 19. 6. 2014 vernisážou výstavy v SNM - Múzeu SNR v Myjave a na piatkové dopoludnie je naplánované vystúpenie zahraničných súborov pre školy v Kultúrnom dome Samka Dudíka. Kto by mal na Myjavu naozaj pricestovať je ešte v tejto chvíli otázne. Zatiaľ je príprava smerovaná tak, aby sa na MFF MYJAVA 2014 zúčastnili súbory, ktoré prídu na Slovensko a do Českej republiky na dlhšie časové obdobie a predvedú svoje umenie aj na festivale v Strážnici, prípadne v ďalších mestách. Organizátori vzhľadom na tému programu zahraničných súborov, ktorú zatiaľ neprezradíme, komunikujú s krajinami západnej Afriky, s Taiwanom, Južnou Kóreou, Rumunskom, Ruskom, Uruguajom či Azerbajdžanom. O tom, zástupcovia ktorých krajín sa v PKO Trnovce napokon ukážu, budú rozhodovať vzájomné dohody, finančné možnosti, ale aj vízové náležitosti či aktuálna geopolitická situácia vo svete.
Úvod hlavného programu festivalu v amfiteátri Trnovce pred jeho slávnostným otvorením má patriť Ľudovej hudbe FS Krajnanec z Krajného a nový večerný program domácich folklórnych súborov má v tejto chvíli pracovný názov "Oslava prácou". Svoje brány opäť otvorí aj mestečko MY-A-VY na lúke za amfiteátrom s ponukou Kuchyne starých materí, koštovkou páleného i tanečnou školou. Divadelné združenie Korbáč Myjava svojich priaznivcov v tomto roku pobaví predstavením na tému "A ja sám, dycky sám, úspešne si podnikám".
V sobotu nebude opäť chýbať tradičný "Jarmek pot myjafskú vežu" so sprievodom účinkujúcich a prehliadkou krojov, v evanjelickom kostole sa dopoludnia predstavia Vranky z Nitry a Ľudová hudba FS Zobor. O tohoročnú Cenu Samka Dudíka v réžii pravnučky slávneho myjavského primáša Alžbety Lukáčovej budú v sobotu popoludní súťažiť dospelé folklórne kolektívy, respektíve ľudové hudby a po nich si budú môcť diváci na hlavnej scéne pozrieť tematický program folklórnych skupín západného Slovenska - z Chrenovca, Cífera, Lúk pod Makytou, Poluvsia, Myjavy - Turej Lúky a ďalších. Tradičný program Folklórna škola mravov stodola bude venovaná 110. výročiu narodenia primáša Petruchu z Priepasného.
V sobotňajšom večernom bloku môžu milovníci tradičnej kultúry očakávať programy "Nekonečný príbeh tanca" s Dragúnmi a Ekonómom z Bratislavy, Brezovou, Nadšencami z Trenčína a Reminiscenciami zo Skalice, "Od kopaníc na dolniaky" s tanečnými obrazmi na pozadí poľných prác a samozrejme "Dedičstvo národov" hostí spoza hraníc.
Čo sa týka tanečných zábav po skončení programov v amfiteátri, tie budú tento rok len na ľudovú nôtu. Jedna sa uskutoční v piatok večer v mestečku MY-A-VY, ďalšie dve v sobotu v noci, z toho jedna na javisku pri reštaurácii Trnovce.
V nedeľu do programovej skladby pribudne predstavenie detských folklórnych súborov s názvom "O človiečiku", v ktorom vystúpia Kobylka a Hájenka z Bratislavy, Kornička z Trenčína, Malý Vtáčnik z Prievidze či Iskerka z Brezovej pod Bradlom. Spomienkové rozprávanie bude venované téme podomových obchodníkov - hauzírnikov alebo hauzirantov. Festival ukončí už tradičný nedeľný galaprogram so začiatkom okolo 16.00 h a voľné spievanie na lúke "De je pjesen, tam je radost".
O ďalšej príprave myjavského festivalu a kreovaní jeho programu vás budeme priebežne informovať.

Mgr. Marek Hrin
hovorca Mesta Myjava
 

Vyberte región